2016-11-03

Die Welt: Italijos išėjimo iš ES tikimybė didesnė, negu Grexit

Italijos ekonomika klumpa, skaičiai gąsdinantys, rašoma die Welt. Ši šalis dabar yra didžiausia rizika euro zonai. Kalbama apie „Italexit?“

Šiuo metu Italijai tenka pagrindinis neigiamas vaidmuo euro zonoje. Italija tampa nauja ES krizės zona. Daug požymių, kad „sprogimas ne už kalnų“, rašoma Welt.

Autoriaus žodžiais gruodžio 4 dieną reikalai gali staigiai pablogėti. Tą dieną įvyks referendumas, dėl Italijos konstitucinės reformos ir šalies politinės sistemos, kurią socialistas Renci pasišovė keisti. Prognozuojama, kad kairieji pralaimės ir premjerui Renci teks atsistatydinti.

Kapitalas bėga iš Italijos

Europos centrinis bankas (ECB) seka JAV pėdomis ir vykdo „kiekybinio minkštinimo politiką“. ECB dalina pinigus nacionaliniams bankams su nulinėmis arba neigiamomis palūkanomis, bet tai neveikia. Pinigai „bėga“ iš Europos, o labiausiai iš Italijos. Tai parodė paskutiniai agentūros Sentix duomenys. Trečia pagal dydi ES ekonomika Italija sparčiai ritasi į finansų krizę, iš kurios, straipsnio autoriaus nuomone, „ji ir nebuvo“ išėjusi.

Italija sugebėdavo išgyventi, kol turėjo nacionalinę valiutą lyrą. Nuolatos devalvuodami lyra italai dar pajėgdavo išlaikyti savo pramonės konkurencingumą, kompensuoti palyginti žemą darbo našumą. Italijai įstojus į euro zoną šios galimybės išnyko. Nuo to ir prasidėjo Italijos problemos.

Pusė italų nori išeiti iš euro zonos

Apklausos parodė, kad italai yra susirūpinę šalies būkle. Nors po Brexit Italija iš ECB gauna dar papildomus 78 milijardus eurų, yra visi požymiai, rašoma die Welt, kad „šios lėšos teka į užsienį ir neina į naudą Italijos ekonomikai“.

Daugiametis Ifo instituto direktorius Hansas-Verneris Sinn pasakė, kad Italijos visuomenė vis labiau skeptiška euro atžvilgiu. 50% italų pasisako prieš eurą, tai aukščiausias nepasitikėjimo rodiklis euro zonoje. Dar 2011 metais Silvio Berluckonis buvo pradėjęs slaptas derybas dėl Italijos išėjimo iš euro zonos, nes jis ir kiti verslo atstovai iš tikrųjų nematė daugiau jokios alternatyvos“, - pasakė profesorius Sinn.

Italijos statistiniai duomenys siaubingi

Nuo pat prisijungimo prie euro zonos 1999 metais Italijos ekonomika stagnuoja. Krizė Italijoje niekada nebuvo pasibaigusi. Šiandien Italijos pramonė gamina ketvirtadaliu mažiau produkcijos, negu 2007 metais. Tokio jaunimo nedarbo, kaip Italijoje, nėra niekur pasaulyje. Beveik 40 procentų jaunų žmonių neturi darbo.

Italijoje žlunga visa bankų sistema. Po dviejų „prarastų dešimtmečių“ . Probleminiai kreditai Italijos bankuose sudaro 80 procentų nuosavo kapitalo.


Neperseniausiai Mateo Renci pareiškė, kad žemės drebėjimai ir nekontroliuojama migracija pribaigs Italiją.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą