2017-12-09

Kas tu, naujasis Lenkijos premjere Mateusz Jakub Morawiecki? Keli štrichai


Gruodžio 8 dieną Lenkijos prezidentas Andžejus Duda priėmė premjerės Beatos Šidlo atsistatydinimą ir paskyrė premjeru Mateušą Moraveckį. Kaip pranešė radiopolska.pl, prezidentas padėkojo Šidlo už darbą ir išreiškė viltį, kad bendradarbiavimas su Moravieckiu bus toks pats geras, kaip su Šidlo.

Prezidentas susitikime su Beata Šidlo pasakė: „Ne viskas, kas buvo suplanuota, pavyko realizuoti. Toliau vadovavimo vyriausybei misiją jungtinių dešinių jėgų tęs premjeras Mateuš Moravecki“.

Mateuš Morovecki užtikrino, kad jo skyrimas į premjero postą – jam didelė garbė, kurią, jo žodžiais, jis „perkals į realybę“. „Programą, kurią mes realizavome, man bus brangi ir nurodanti kryptį“.

Jis dar pasakė, kad nori tarnauti Lenkijos saugumo ir Lenkijos pozicijos tarptautinėje arenoje stiprinimui, rašoma Radiopolska.pl.

Mateusz Jakub Morawiecki gimė 1968 m. Vroclave. Kaip ir jo tėvas, vienas iš Solidarumo lyderių fizikas dr.Kornel Morawiecki, jis dalyvavo Solidarumo studentų judėjime. Vroclave baigė Ekonomikos akademiją (1995), Hamburge studijavo teisę (1995-1997), JAV Šiaurės-vakarų universitete baigė vadovaujančios grandies apmokymo kursą.

Moravieckis 1996—2004 metais dėstė Vroclavo ekonomikos akademijoje, 1998 dirbo banko BZ WBK vadovybėje, o 2007—2015 metais šio banko prezidentas. 2015 metais buvo paskirtas Beatos Šidlo vicepremjeru ir vystymosi ministru. 2016 metais įstojo į valdančią partiją „Tvarka ir teisingumas“. Nuo 21016 metų vystymo ir finansų ministras. Nuo gruodžio 7 dienos, po premjerės Beatos Šidlo atsistatydinimo, jį partija „Tvarka ir teisingumas“ iškėlė į premjero postą. Sakoma, kas jis nepritaria greitam Lenkijos prisijungimui prie Eurozonos. Jis vedęs, turi keturis vaikus.

Keli papildomi štrichai

Apie buvusią premjero darbovietę:

Bank Zachodni WBK (BZ WBK), kuriam 9 metus vadovavo dabartinis premjeras – 3 stambiausias Lenkijos bankas, jį valdo Allied Irish Banks (70,5%). Aš neužsiimsiu tolimesnių banko akcininkų tyrimais, kas yra galutinis visos šios grandinėlės benificiaras. Šie tyrimai, kaip taisyklė, nuveda į JAV, prie pagrindinių pasaulio pinigų spausdinimo staklių – į JAV Federalinio rezervo sistemą.

Ar lenkas gali būti bankininku?

Jeigu pastudijuoti Lenkijos istoriją, tai čia visada pinigų spausdinimu užsiimdavo žydai. O kaip dabar? Gal Moravieckis buvo išimtis? 

Lenkų portale kekusz.pl išsamiai išnagrinėjo šį klausimą 2016 metų vasario mėnesį, kai Moravieckis staiga pradėjo veržlią politiko karjerą.

Autorius savo straipsnyje apie „žydišką Lenkijos vyriausybę“ cituoja Talmudą: „Tiktai žydai yra žmonės, gojai nėra žmonės, tiktai galvijai“ Talmudas, Keritot 6b. Portale cituojami ankstesni į viešumą iškilę Moravieckio privatūs pokalbiai, kuriuose dabartinis premjeras priskiria save „žmonėms“.

Straipsnio autorius cituoja portalą „Fakt“ (12.11.2015): būsimas vicepremjeras Motiejus Moravievki ateidamas į vyriausybę prarado milijonus. Bankininkas, kuriam pinigai ne svarbiausia. Dabar jis nutarė eiti į valdžią, nežiūrint į tai, kad banke per metus uždirbdavo 3,6 milijonus eurų, o būdamas viceprezidentu gaus 170 tūkstančių. Bet jam tai paprasta. Moravieckis atsakė - „Lenkija-tai svarbus reikalas, todėl aš nusprendžiau“.
Lenkijos karaliaus Mieško III (1126/27— 13 kovo 1202) žydų nukaltas pinigas su žydiškais rašmenimis
Nuorodos:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą