2017-12-20

Lenkijos URM: ЕК sprendimas yra politinis ir Lenkija teisis dėl sankcijų prieš ją


Lenkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Lenkija apgailestauja dėl Europos komisijos procedūros, kuri numatyta ES sutarties 7 punkte, ir pavadino šį nutarimą politiniu, o ne teisiniu. Varšuva pasirengusi dialogui, bet pareiškia, kad neatsisakys teismų reformos.

URM pranešime sakoma: „Mes atviri socialiniams ir politiniams debatams dėl šios svarbios reformos.“ Lenkija pasirengusi ginti savo interesus Europos sąjungos teisme, pareiškė URM, komentuodama Europos komisijos sankcijų procedūros prieš Varšuvą pradžią. Lenkija mano, kad nesutarimai turi būti sprendžiami teisme, kuris nebus šališkas ir nesivadovaus politiniais motyvais.

Šiandien ЕК pradėto proceso eigoje iš Lenkijos gali būti atimta balso teisė ES Taryboje, tačiau ši tikimybė tik teorinė.

Ekspertai teigia, kad atimti iš Lenkijos balsą ES Taryboje yra nerealu, nes akivaizdu, kad tarp valstybių-narių nebus vieningos nuomonės.

Pagal procedūrą, iš pradžių Europos komisijos sprendimui turi pritarti ne mažiau 22 iš 28 ES valstybių. Jeigu tai įvyks, tai po to nutarimą turi patvirtinti visų ES šalių vadovai ir vyriausybės.


Niekas neabejoja, kad EK išpuolis yra kerštas už Lenkijos atsisakymą priimti „pabėgėlius“. Vengrijos vicepremjeras Zsolt Semjén pasakė, kad vetuos bandymą bausti Lenkiją. Jo žodžiais, neleistina, kad Briuselis spaudžia suverenias valstybes-nares ir baudžia demokratiškai išrinktas vyriausybes, kelia grėsmę Lenkijos suverenitetui.

Garsios Lenkijos teisininkės prof. Krystynos Pavlovič (Pawłowicz) nuomone, ЕS pažeidžia pagrindinius tarptautinės teisės įstatymus, suverenių valstybių lygiateisiškumo ir nesikišimo į jų vidaus reikalus principus.

Nuorodos:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą