2018-08-23

Maronitų patriarchas kardinolas Béchara Boutros al-Rai ragina ES valstybes padėti žmonėms sugrįžti į Siriją


Levantos maronitų kardinolas viešėjo Nacionalinės dienos proga Vengrijoje ir davė interviu leidiniui „Magyar hirlap“.

Levantos krikščionių patriarchas pažymėjo, kad Vengrija pirmoji iš Vakarų valstybių ėmė remti Artimųjų Rytų krikščionių bendruomenes. Jis pasakė: „Mes matome skirtumą tarp Vengrijos ir kitų Vakarų šalių pagalbos. Vengrijos vyriausybė padeda gyventojams namuose rekonstruoti Siriją, atstatyti bažnyčias Libane, padėti Irakui, kad jų gyventojai galėtų likti namuose. Kitos vakarų šalys to nedaro. Mes palaikome Vengrijos vyriausybės pastangas, kad padėti žmonėms sugrįžti. Mes dėkingi vakarų šalims, kurios priėmė pabėgėlius ir stengėsi jiems padėti jų kasdieniame gyvenime.“


Patriarcho nuomone, sugriautos rytų valstybės, žvelgiant tolimesnėje perspektyvoje, turi būti atstatytos, kokios „buvo prieš karą“ su jų pastatais, istorija, šio regiono kultūra.

„Vakarų šalys – išskyrus Vengrijos vyriausybę – iš esmės, mums nepadeda, nes tai neturi jokios reikšmės politiniams klausimams, ir žmonės grįžta namo, padeda vieni kitiems. Aš nekviečiu žmonių sugrįžti į tėvynę Siriją arba Iraką. Labai svarbus šis skirtumas, tai pagrindinis palinkėjimas. Labai svarbu, kad pabėgėliai ilgalaikėje perspektyvoje sugrįžtų į namus, tai pasitarnaus taikai“.

Patriarchas papasakojo, kad buvo susitikęs su Vengrijos bažnyčios hierarchais, su šios valstybės vadovais. Ji paprašė Vengrijos vyriausybės kelti savo balsą tarptautiniuose forumuose Europos Sąjungoje tam, kad kuo greičiau pabaigti karą Sirijoje. Jo nuomone, „prioritetine užduotimi yra priversti žmones grįžti į savo tėvynę, į savo namus, pasiekti politinį sureguliavimą.“

„Mes laukiame, kad Vengrijos vyriausybė palaikys šias pastangas. Mes neprašome Vengrijos vyriausybės, kad likviduoti visas rytų krikščionių problemas. Dabar reikia padėti vyriausybei finansiškai ir kitais daug kuo kitu. Europos valstybės turi padaryti daugiau, nes jeigu jūs skatinote te karą, dabar jūs galite skatinti ir padėti taikai,“ - pasakė kardinolas Béchara Boutros al-Rai.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą