2018-03-29

Pasaulyje 106 milijonai žmonių, turinčių žydišką kilmę


Izraelio švietimo ir ryšių su diaspora ministro paskirta speciali komisija paskelbė ataskaitą, kurioje sakoma apie 106 milijonus žmonių, turinčių ryšius su judaizmu arba su Izraeliu, ir turinčių potencialą pereiti giuratą. Apie tai rašoma Izraelio portale „Newsru“.



Komisijoje dalyvavo prof.Benjaminas Iš-Šalom, advokatai Cvi Hauzer ir Rotem Jadlin, buvusi Italijos parlamento narė ir žurnalistė Fiama Nirnštein. Komisijai vadovavo dr. Ofir a-Ivri.

Komisijos vertinimu, pasaulyje (įskaitant Izraelį) gyvena 14,3 milijonai žydų pagal Halachą ir dar 9 milijonai žmonių, kuriems taikomas Sugrįžimo įstatymas (žydų vaikai/ anūkai ir jų šeimų nariai).

Kai kuriais vertinimais, dar 5 milijonai žmonių turi tiesioginį ryšį su žydais, kuriems negalioja Sugrįžimo įstatymas (ketvirta karta ir vaikai pakeitę tikėjimą).

Toliau komisija apytikriai įvertino tuos, kas turi tolimą ryšį su žydais. Daugumą iš jų sudaro palikuonys Portugalijos ir Ispanijos moranų, gyvenančių Iberijos pusiasalyje ir Lotynų Amerikos šalyse. Turinčių žydiško kraujo tarp jų yra 5-7 milijonai Europoje ir 100-150 milijonų – Lotynų Amerikoje. Nurodoma, kad dauguma jų nėra suinteresuoti ieškoti žydiškų šaknų ir ryšių su žydų tauta, tačiau 10%-15% iš jų ne tiktai žino apie savo žydiškas šaknis, bet ir vienokiu ar kitokiu mastu laiko save žydais. Moranų palikuonių organizacijos veikia Brazilijoje, Meksikoje, Argentinoje, Kolumbijoje, pietinėse JAV valstijose. Kolumbijoje oficialios moranų bendruomenės, visų, išskyrus žydus, skaitomos žydais, apima 4 tūkstančius žmonių. Oficialioje žydų bendruomenėje yra 2,5 tūkstančiai žmonių.

Italijoje yra apie 100 tūkstančių žmonių, nesančių oficialiai žydais, kurie moka privalomą religijos mokestį žydų organizacijoms. Dauguma iš jų yra palikuonys perėjusių į kitą religiją.

Rytų Europoje yra didelė grupė žmonių, kurie slėpė savo žydišką kilmę, vengdami totalitarinių komunistinio ar fašistinio režimų persekiojimų. Pavyzdžiui, daugiau nei pusė Varšuvos žydų bendruomenės sudaro žmonės, tik nesenai sužinoję apie savo žydišką kilmę. Komisijos vertinimu, dešimtys tūkstančių žydų palikuonių Rytų Europoje neįtaria apie savo ryšius su žydais.

Toliau komisija vardina grupes, neturinčias kraujo ryšių su žydais, tačiau skaitančias save žydų palikuonimis ir prisilaikančias žydiškų tradicijų – Nigerijos gentis Igbo, jutaižen („Kinijos žydai“) Kinijoje, gentis Lemba (PAR, Zimbabve), dalis Kabo-Verde gyventojų ir San-Tome ir Prinsipi (gali būti moranų palikuonys).

Bendras moranų palikuonių skaičius „prarastų genčių“ ir tų, kas atėjo į judaizmą savarankiškai, neturėdamas kraujo ryšio su žydų tauta, vertinama 35 milijonais žmonių.

Dar 60 milijonų yra tie, kurie nežino apie savo ryšius su žydija arba nesuinteresuoti tokiais ryšiais.

Komisija pabrėžė savo rekomendacijose, kad daugumoje atvejų kalbama ne apie gyventojus, norinčius praeiti giuratą ir emigruoti į Izraelį dėl ideologinių ar ekonominių priežasčių. Tačiau jų susidomėjimas savo žydiškomis šaknimis veikia į jų santykį su Izraeliu, ko negali ignoruoti žydų valstybė.

Komisija rekomendavo sukurti programas supažindinančias moranų palikuonis su Izraeliu (panašiai su programa „Taglit“ diasporos žydams), savanorių projektus, sukūrimą duomenų bazių ir inicijavimą geneologinių tyrimų, judaizmo ir žydų tradicijų dėstymą per internetą.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą