2018-03-07

Švedijos policija: įvilios mus į spąstus ir užpuls su kalašnikovo automatais



Laikraščio „New York Times” žurnalistai apsilankė Švedijoje, kad padaryti reportažą apie veiklą kriminalinių gaujų ir augančią prievartą šalyje. Švedijos įvaizdžiui vėl padaryta rimta žala. 

Policijos komisaras Gunnar Appelgren sako laikraščiui, mirtinas smurtas iš nusikaltėlių grupuočių augs ir grasins ne tik jų nariams: „Jau dabar apmėto mūsų automobilius akmenimis ir buteliais ir bando mums paspęsti spąstus. Kada įvilios mus į spąstus ir užpuls su kalašnikovo automatais? Žinoma, iki to prieis.“


Siužetas prasideda nuo priminimo apie tragišką žūtį Daniela Cuevasa Zunigi Stokholmo rajone Vårby gård šių metų sausio mėnesį. 63-metis pakėlė, nekreipdamas dėmesio į pavojų, vidury baltos dienos miesto centre granatą, kuri sprogo ir mirtinai jį sužeidė.

2015-2017 metais policininkai konfiskavo iš viso 139 granatas ir užfiksavo 66 sprogimus. Saugumo jausmas pas švedus ir pasitikėjimas valdžia sparčiai krinta. Appelgren, kuris yra organizuoto nusikalstamumo ekspertu, sako: „mes praradome žmonių pasitikėjimą, kurie čia gyvena ir dirba“.

NYT žurnalistai prognozuoja, kad nusikalstamumas ir imigracija bus pagrindinėmis temomis būsimuose rinkimuose į Riksdagą:

„Viena iš priežasčių yra tai, kad nusikalstamų gaujų veikla, ilgą laiką apėmusi priemiesčius, kuriuose gyvena žmonės, gaunantys mažas pajamas, ėmė plėstis po visą šalį. Stambiuose miestuose esančos ligoninės praneša apie ginkluotus greitosios pagalbos užpuolimus, o mokyklos direktoriai kalba, kad grasinimai ir neteisėtas ginklų įsigijimas yra kasdieninė jų duona. Praėjusią savaitę du jauni žmonės iš Upsalos buvo areštuoti už apmėtymą granatomis namo banko tarnautojo, vykdančio finansinių machinacijų tyrimus.“

Appelgren tvirtina, kad tarp atskirų gaujų tęsiasi savotiškos „ginklavimosi varžybos“. Ir prognozuojama, kad smurtas augs: „Jeigu mes to nesustabdysime, mes tapsime liudininkais didelio skaičiaus apšaudymų kalašnikovo automatais iš pravažiuojančių automobilių ir atakų rankinėmis granatomis“.

Policijos duomenimis Stokholme tęsiasi dešimtys konfliktų tarp kriminalinių grupuočių, visos turi prieigą prie granatų, ir visos jos policijos charakterizuojamos kaip vis labiau negailestingos, parašė laikraštis „Expressen” sausio mėnesį. Žmogus, gyvenantis Stokholmo pietuose, žurnalistams pasakė: „Kada aš dar buvau nusikaltėliu, paisėme tam tikrų taisyklių: neliesti nuosavybės, nekeršyti šeimai. Dabar jau niekas to nepaiso“.

Policija skaito, kad pačiame Stokholme yra 47 nusikaltėlių grupuotės, kuriose yra nuo 600 ik 700 žmonių.

Grįžkime į tragišką sausio 7 dieną rajone Vårby gård: Paulus Borisho (55) buvo darbe savo būdelėje su kebabais, maždaug 20 metrų nuo vietos, kur sprogo granata. Nuo sprogimo subyrėjo pas jį stiklai. Išbėgęs į gatvę jis pamatė kylančių į viršų dūmų stulpą. Zuniga gulėjo susirietęs ant žemės.

Kaip ir dauguma jo kaimynų iš Vårby gård, Borisho gavo prieglobstį Švedijoje, bėgdamas nuo karo. Žino koks yra bombos-granatos garsas. Kaip buvęs Libano specialių dalinių karys žino griežtas taisykles, kaip elgtis su ginkalais ir sprogstamosiomis medžiagomis, įskaitant atsargų laikymą ir apsaugą grįžus į stovyklą.

Jam sunku suprasti, kad kovinėje padėtyje esančią granatą galima rasti ant šaligatvio netoli kebabinės budelės ir vos už kelių žingsnių nuo mokyklos.

„Dabar, kada aš galvoju apie ateitį, aš imu jaudintis. Aš pergyvenu už Europą“, - sako Borisho.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą