2022-01-07

Apie JAV sveikatos apsaugos sistemą. Prof.V.Katasonovas

 

Amerikos sveikatos apsauga: pinigai yra tikslas, sveikata yra priemonė

JAV mėgsta mokyti visą pasaulį. Jie taip pat moko, kaip gydyti žmones. Dar visai neseniai buvo laikoma kone aksioma, kad Amerikos medicina yra geriausia (viena geriausių) pasaulyje: juk JAV pirmauja pagal išlaidų medicinai dydį.

Remiantis PSO Pasaulio sveikatos organizacija: pasaulinės sveikatos išlaidos 2020 m., sveikatos priežiūros išlaidų dalis JAV BVP 2017 m. sudarė 17,1 proc. Šveicarija, kuri pagal šį rodiklį užima antrą vietą pasaulyje, turi 12,3% BVP. Daugumos kitų Vakarų Europos šalių santykinės išlaidos sveikatai siekė 9–11 procentų BVP. Rusijoje - 5,3%, Kinijoje - 5,2%.


O štai naujausia JAV sveikatos statistika 2020 m., kai buvo paskelbta „pandemija“, o išlaidos sveikatos apsaugai išaugo. Palyginti su praėjusiais metais, jie išaugo 9,7% ir pasiekė 4,1 trln. dolerių.Jų santykinis lygis šoktelėjo iki JAV istorijoje neregėto rodiklio – 19,7% BVP. Skaičiuojant vienam gyventojui, išlaidos taip pat pasiekė rekordinį 12 530 USD. Gali kilti mintis, kad Amerika – šalis, kurioje sveikata tapo didžiausia vertybe. Tačiau taip toli gražu.

JAV, naudodamosi savo „pasaulio sveikatos lyderės“ reputacija, bando vadovauti pasaulinei kovai su koronavirusu. Tačiau dvejus metus trukusios tokios kovos rezultatai parodė JAV bejėgiškumą net šalies viduje. Spręskite patys. 2022 m. sausio 3 d. bendras užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje siekė 290,66 mln. žmonių, iš jų 56,14 mln. JAV. Bendras mirčių nuo šios ligos skaičius pasaulyje sudarė 5,46 mln. žmonės.... Įskaitant JAV – 847,4 tūkst.. Pasirodo, Jungtinės Valstijos sudarė 19,3% visų atvejų ir 15,5% mirčių nuo COVID-19 pasaulyje Ir tai nepaisant to, kad JAV dalis pasaulyje gyventojų yra 4,3 %. Išvada: sergamumas COVID JAV yra 4,5 karto didesnis nei pasaulio vidurkis; mirtingumas – 3,6 karto.

Pažvelkime į situaciją JAV ir pasaulyje paskutinę 2021 m. savaitę. Naujų atvejų skaičius pasaulyje per šį laiką siekė 9,42 mln. JAV – 2,53 mln.. Pasaulyje prieš Naujųjų metų savaitę diagnozuotas „covid“ mirčių skaičius prilygo 40 760 žmonių. JAV – 7,695.

Priešnaujametinis vaizdas dar nepatrauklesnis nei per visą dvejų metų laikotarpį. Tuo pačiu metu Amerikoje yra labai geri (pasaulio vidurkio fone) skiepijimo nuo COVID rodikliai. Šių metų sausio 1 d. duomenimis, visiškai paskiepytų JAV buvo 72,93% (pasaulio vidurkis – 59,0%), o visiškai paskiepytų – 61,16% (pasaulio vidurkis – 49,8%).

Komentatoriai ir stebėtojai, charakterizuodami JAV bejėgiškumą kovojant su pandemija, aptaria įvairias tokio bejėgiškumo versijas: arba JAV apsimeta, kad kovoja su „pandemija“; arba pasirinko netinkamą kelią tokiai kovai; arba jų sveikatos priežiūros sistema nebuvo sukurta nuo pat pradžių. Manau, kad visos šios versijos turi teisę egzistuoti, tačiau trečioji yra pati esminė ir pavojingiausia Amerikos ateičiai.

Amerikos sveikatos priežiūros sistema yra unikali tarp pirmaujančių pasaulio šalių. Ji negarantuoja medicininės priežiūros visiems šalies piliečiams. Tas pats Barackas Obama, tapęs Baltųjų rūmų šeimininku, remdamasis JAV surašymo biuru paskelbė kai kuriuos, švelniai tariant, neišvaizdžius šios sistemos aspektus. Jo teigimu, 2009 metais sveikatos draudimo nebuvo apdraudę 50,7 mln. gyventojų, arba 16,7 proc. Dar 30% piliečių medicininė pagalba buvo suteikta nepilnai.

Atkreipiu dėmesį, kad pagrindiniai Amerikos sveikatos priežiūros išlaidų šaltiniai yra šie (2021 m., %): privatus draudimas - 33; draudimas per valstybinę agentūrą Medicare - 22; draudimas per valstybinę įstaigą Medicaid - 16%; kitos valstybinės programos - 12; piliečių „kišenė“ – 10; kitų privačių šaltinių – 7. Tai yra, pusė išlaidų tenka valstybei, kita pusė – nevalstybiniams šaltiniams.

Obama norėjo padidinti sveikatos priežiūros išlaidų padengimą valstybės sąskaita iki 80-90 procentų, o visų rūšių sveikatos draudimą (tiek valstybinį, tiek privatų), kad būtų apsaugoti visi šalies gyventojai. Jam ir kitam prezidentui Donaldui Trumpui šią problemą pavyko išspręsti tik iš dalies. 2019 m. 32,8 milijono žmonių vis dar neturėjo sveikatos draudimo, arba 12,1% JAV gyventojų.

Tai, kad Amerikos sveikatos apsaugos sistema toli gražu nėra tobula, švelniai tariant, liudija ir vidutinė gyvenimo trukmė. PSO kas kelerius metus sukuria šio rodiklio šalių reitingus. Paskutinis skirtas 2015 m. 198 šalių sąraše JAV su 80 metų rodikliu yra 41 vietoje. Pirmąsias septynias vietas su 84 metų rodikliu užima iš karto septynios šalys: Makao, Honkongas, Singapūras, Japonija, Italija, Ispanija ir Šveicarija. Stebina, kad kai kurios besivystančios šalys turi ilgesnę gyvenimo trukmę nei JAV: Kosta Rika, Reunjonas, Prancūzijos Gviana, Čilė, Kuba ir kt.

JT periodiškai skelbia šalių reitingus pagal santykinį mirtingumą (mirčių skaičius 1000 gyventojų). Paskutinis įvertinimas skirtas 2017 m., reitingų sąraše yra 195 šalys. Viename ašigalyje Siera Leonėje yra didžiausias mirtingumas (13,9). Kita vertus, JAE, kurių mirtingumas yra žemiausias (1,5). Ir turtingoji Amerika yra šio sąrašo viduryje – 8,2.


2021 m. rugpjūčio mėn. buvo paskelbtas tyrimas apie sveikatos priežiūros būklę vienuolikoje turtingiausių pasaulio šalių: Australijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Naujojoje Zelandijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Valstijose. valstybėse. Jį surengė ne pelno siekiantis Sandraugos fondas. Informacinė bazė tyrimui – PSO, EBPO, kitų organizacijų, taip pat sociologinių apklausų duomenys.

Sveikatos priežiūros sistemai įvertinti buvo nustatytos penkios pagrindinės vertinimo kategorijos: sveikatos priežiūros prieinamumas, gydymo procesas, administravimo efektyvumas, teisingumas ir rezultatai. Kiekviena kategorija apima keletą sveikatos paslaugų elementų. Pavyzdžiui, vertinant sveikatos priežiūros prieinamumą, atsižvelgiama ir į sveikatos priežiūros prieinamumą, ir laiką, kurio reikia jai gauti. Iš viso į bendrą vertinimą įtrauktas 71 rodiklis.

Ir viena šalis stabiliai ir toliau užima paskutinę, vienuoliktą reitingo vietą. Tai Jungtinės Valstijos. Pirmąją vietą reitinge šį kartą (2021 m.) užėmė Norvegija, antrąją – Nyderlandai. Tiesiai virš JAV yra Šveicarija (9 vieta) ir Kanada (10). Iš vieno tyrimo į kitą JAV paskutinės vietos reitinge vertinimą lydi tokios charakteristikos: „didžiausias mirtingumas bendroje populiacijoje“, „didžiausias kūdikių mirtingumas“, „didžiausios medicinos kainos. paslaugų“, „visiško sveikatos draudimo sistemos nebuvimas“ (vienintelė šalis iš 11, kurioje tokios sistemos nėra).

Ryškus JAV atsilikimas nuo kitų dešimties turtingiausių šalių atrodo ypač nepadoriai, jei, pavyzdžiui, nemažai šalių sumažino medicinos paslaugų kainas, o Vokietija 2013 metais visiškai atšaukė pacientų apmokėjimą už vizitus pas gydytojus. Dabartinės reitingo lyderės – Norvegija ir Nyderlandai – labai palengvino paciento patekimą pas gydytoją (laiką nuo skambučio iki susitikimo). Ataskaitos autoriai pripažįsta, kad atotrūkis tarp JAV ir daugumos kitų „11 turtingųjų“ sąraše esančių šalių ne mažėja, o auga. Ir tai nepaisant to, kad, kaip pažymėta tyrime, JAV absoliučios ir santykinės išlaidos sveikatos apsaugai yra didžiausios „11 turtingiausių“ grupėje, o jų atotrūkis nuo kitų dešimties šalių nemažėja. Pranešimo autoriai vengia paaiškinti tokį paradoksą.audimo, arba 12,1% JAV gyventojų.


https://www.fondsk.ru/news/2022/01/05/amerikanskoe-zdravoohranenie-dengi-cel-zdorove-sredstvo-55253.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą