2022-01-10

Tai kaip ten su JAV karinėmis biolaboratorijomis Kazachstane?

 

JAV portalas Zerohedge rašo, kad Kazachstano pareigūnai paneigė, esą per pastarojo meto neramumus, per kuriuos nuo smurto protrūkio, kilusio vos prieš savaitę, žuvo mažiausiai 160 žmonių, riaušininkai užgrobė JAV finansuojamą "karinę biologinę laboratoriją".

Pasak "Daily Mail", neaišku, ar žuvusieji, apie kuriuos sveikatos apsaugos ministerija pranešė valstybiniam naujienų kanalui "Chabar-24", yra daugiausia civiliai gyventojai, ar teisėsaugos atstovai, tačiau sekmadienį pareigūnai teigė, kad žuvo mažiausiai 16 policijos ar nacionalinės gvardijos narių. Taip pat buvo paskelbtos per neramumus žuvusių Kazachstano slaptųjų tarnybų darbuotojų nuotraukos.


Pasak Rusijos žiniasklaidos, 2017 m. netoli Almatos pastatytoje biolaboratorijoje, kurioje tiriami ypač pavojingų infekcijų protrūkiai, buvo "įsilaužta" ir dėl to galėjo nutekėti pavojingų ligų sukėlėjų. Kazachstano pareigūnai šį teiginį paneigė.

"Tai netiesa. Įrenginys yra saugomas, - sakė Kazachstano Sveikatos apsaugos ministerija, atsakinga už Centrinę etaloninę laboratoriją Almatoje.

Oficialioji Rusijos naujienų agentūra TASS atkreipė dėmesį į tariamus pranešimus socialinėje žiniasklaidoje, kad ją užgrobė "nenustatyti asmenys", o "šalia laboratorijos dirbo cheminės apsaugos kostiumais vilkintys specialistai, todėl galėjo įvykti pavojingų ligų sukėlėjų nuotėkis".

Laboratorijos egzistavimas buvo vertinamas prieštaringai, o 2020 m. šalis oficialiai paneigė, kad ji buvo naudojama biologiniams ginklams gaminti.

Tuo metu Kazachstano vyriausybė pareiškė: „Kazachstane nevyksta jokie biologinio ginklo kūrimo darbai - ir jokie tyrimai prieš kitas valstybes nevykdomi."




Rusų spauda apie įvykius aplink JAV biolaboratoriją Kazachstane


Porltalas „Cargrad“ rašo, kad dar prieš pasirodant žiniai apie Kazachstane plėšikų užgrobtą biologinę laboratoriją, buvęs Rusijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas Genadijus Oniščenka išreiškė susirūpinimą. Jis sakė, kad dabar, kai miestas nekontroliuojamas ir beveik nėra informacijos, gali nutikti bet kas.

Užsienio ir gynybos politikos tarybos prezidiumo narys Aleksandras Losevas neatmetė galimybės, kad išpuolis tikrai įvyko ir kad jį galėjo įvykdyti ne teroristai ar plėšikai, o CŽV pareigūnai. "Kad nesusidurtume su kitu virusu, kurį jie ten veisė. Manau, kad tai su tuo susiję", - pokalbyje su „Cargrad“ užsiminė ekspertas.

Losevas sako, kad Rusija turi ko bijoti: „Biologinių laboratorijų turime visose NVS šalyse. Dabar amerikiečiai bando aplink mus sukurti biologinio ginklo juostą. Tai labai rimta“.

Eksperto teigimu, tokiose laboratorijose kuriami naujo tipo biologiniai ginklai, kurie gali būti naudojami ne tik politiniais ir kariniais tikslais. Amerikiečiai, Losevo nuomone, netgi bando kurti genetinius ginklus: "O tokius dalykus, jų nuomone, geriau kurti besivystančiose šalyse, kur žmonės nesigaili. Kazachstanas yra tokia JAV šalis.

Portale „Svobodnaja pressa“ Sergejus Aksionovas rašo, kad informacija neva "nežinomi asmenys užgrobė karinę biolaboratoriją netoli Almatos" buvo paneigta. "Tai netiesa. Objektas yra saugomas", - teigiama ministerijos komentare. Neaišku, kas konkrečiai saugo pavojingą vietą. Kalbama apie Centrinę etaloninę laboratoriją, veikiančią Nacionalinio itin pavojingų infekcijų mokslinio centro pagrindu. Dar viena visavertė biologinė laboratorija veikia Gvardejske, Džambulo srityje. Iš viso, remiantis viešais duomenimis, respublikoje įsteigtos šešios tokios įstaigos. Šie objektai valdomi iš JAV ambasados Nur-Sultane. Bendras JAV karinių mokslo programų Kazachstane biudžetas viršija 400 mln. dolerių. Dotacijos skirtos bruceliozei, Krymo-Kongo hemoraginei karštligei ir net alfa koronavirusui, kuris Kazachstane dar niekada nebuvo užregistruotas, tirti.

Ir Kazachstane kyšo korupcijos grantų Baidenų ausys: Huner ir Joe Biden su Kenes Rakishev ir Karim Massionov.

2020 m. gegužę Kazachstano užsienio reikalų ministerija paneigė JAV karinių tyrėjų buvimą. Tuomet prezidentas Kasimas-Jomartas Tokajevas pripažino, kad amerikiečiai buvo Almatos laboratorijoje, bet ją paliko. Tačiau vėliau amerikiečiai pažadėjo tęsti savo veiklą Kazachstane. Laikinas Kazachstano valdžios institucijų nesėkmes galima sieti su Rusijos spaudimu. Maskva staiga suprato, kad JAV apsupo šalį biolaboratorijomis visame jos perimetre (Kazachstanas - ypatingas atvejis), ir paskelbė apie Biologinio saugumo koordinacinės tarybos įkūrimą. Taryba užsiims "situacijos, susijusios su biologinio saugumo užtikrinimu BSTO valstybėse narėse, analize, keitimosi patirtimi organizavimu ir rekomendacijų dėl koordinuotos veiklos šioje srityje formavimo ir plėtojimo rengimu", pranešė Rusijos taryba.


Tačiau, nepaisant to, iki 2025 m. pabaigos Kazachstano Džambulo srityje bus pastatytas naujas specialus objektas su požemine ypač pavojingų padermių, sukeliančių sunkias ir mirtinas ligas, nuo kurių nėra vakcinų ir gydymo būdų, saugykla.

Segejaus aksionovo nuomone, Rusijai laikas labiau įsitraukti į šią situaciją. Juo labiau kad naująją biologinės saugos politiką nustatančios institucijos kariai jau dirba Kazachstane. Jei vietos valdžios institucijos negali priimti vienintelio teisingo sprendimo, joms gali padėti Kolektyvinės saugumo sutarties organizacija (KSSO). 

Tarptautinių reikalų ekspertas Nikita Medkovičius įsitikinęs, kad KSSO yra ta jėga, kuri gali įveikti bendrą grėsmę. Kadangi viena iš Amerikos biolaboratorijų yra Alma Atoje, kur vyko intensyviausi mūšiai, ir buvo paskelbta informacijos, kad grupė kovotojų prasiskverbė į šį objektą ir gali nutekinti pavojingus štamus, dabar svarbiausia yra apsaugoti šį objektą, kad jis netaptų teroristine grėsme visam regionui.

Todėl, nepriklausomai nuo to, kas įsteigė šią biolaboratoriją, ji yra potenciali pavojingų ligų platinimo vieta. Galbūt, siekiant pažaboti šią grėsmę, reikėtų pasitelkti KSSO pajėgas.

Autorius pažymi, kad sisteminis šios problemos sprendimas yra politikos srityje. Pirma, reikia pripažinti, kad kalbama apie neteisėtai Kazachstano teritorijoje įkurtą JAV karinę bazę. Po to turi būti priimtas įstatymas, draudžiantis užsienio karinio personalo darbą Kazachstano biologiniuose objektuose. Tada reikia atlikti viešą parlamentinį tyrimą dėl amerikiečių vykdyto biologinio ginklo kūrimo.

Dabar labai palankus metas išspręsti Amerikos biolaboratorijų problemą, - tęsia Igoris Nikulinas, buvęs JT Cheminio ir biologinio ginklo komisijos narys. - Ne kartą sakėme, kad tokia Amerikos veikla pažeidžia Biologinių ir toksinių ginklų konvenciją. Jei Maskva ir Nur-Sultanas susitars, JAV būtų sunku tam pasipriešinti Kazachstane.

„Svobodnaja presa“ portale rašoma, kad Kazachstane planuojama pastatyti naują biologijos laboratoriją... Pirmiausia reikia atlikti patikrinimą. Būtina kontroliuoti šiuos objektus Kazachstane ir siųsti karinius virusologus, kad jie pamatytų ir suprastų, ką jie ten daro. Pavyzdžiui, keli Kazachstano žmogaus teisių aktyvistai teigė, kad jie dirba su naujomis koronaviruso atmainomis.


Nuorodos:

https://www.zerohedge.com/geopolitical/kazakhstan-denies-us-funded-military-biological-lab-seized-rioters-after-russia-claims

https://tsargrad.tv/news/vsja-pravda-o-sekretnyh-biolaboratorijah-v-kazahstane-jekspert-ne-stal-skryvat-nas-oblozhili_474828

https://svpressa.ru/society/article/321562/










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą