2022-01-11

Lenkija sumažino PVM maistui iki nulio ir sumažino PVM degalams



Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis paskelbė apie degalų, dujų, maisto produktų ir trąšų kainų sumažinimą.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis spaudos konferencijoje pristatydamas "antrąjį antiinfliacinį skydą" paskelbė mažesnes degalų, dujų, maisto ir trąšų kainas.


Premjeras paskelbė, kad per šešis mėnesius, pradedant vasario 1 d., pridėtinės vertės mokesčio tarifas degalams bus sumažintas nuo 23 proc. iki 8 proc.

"Tai bus radikalus kainų pokytis. Lenkai degalinėse pamatys dar mažesnes degalų kainas. Tikiuosi, kad tai įvyks per tris, daugiausiai keturias savaites. Mūsų skaičiavimais, litro degalų kaina sumažės 60 grošų (13 euro centų), o gal net 70 grošų (15 euro centų). Šios išlaidos bus padengtos iš Lenkijos valstybės biudžeto", - sakė ministras pirmininkas.

Mateuszas Morawieckis taip pat sakė, kad vyriausybė nusprendė sumažinti PVM tarifą maisto produktams iki 0 proc. Tai taikoma produktams, kuriems šiuo metu taikomas 5 proc. tarifas, ir tai yra dauguma maisto produktų. Pasak premjero, vyriausybės skaičiavimais, po PVM tarifo sumažinimo kiekvieno lenko piniginėje turėtų likti 45 zlotais daugiau, t. y. šiek tiek mažiau nei 10 eurų.

"Taip pat raginu visus verslininkus, prekiaujančius maisto produktais, sumažinti kainas 5 zlotais, t. y. daugiau nei 1 euru. Tai labai svarbu, nes tai ne verslininkų pajamos, o dalis lėšų, kurios patenka į Lenkijos valstybės biudžetą. Mažiausią Europos Sąjungoje leistiną PVM tarifą sumažiname iki nulio. Dėl to vasario 1 d. sumažės visų maisto produktų kainos", - sakė Ministras Pirmininkas.

Mateuszas Morawieckis taip pat paragino pirkėjus patikrinti, ar parduotuvių savininkai iš tiesų sumažino maisto produktų kainas.

Ministras Pirmininkas sakė, kad nuo vasario 1 d. PVM tarifas trąšoms taip pat bus 0 proc.

Vyriausybė taip pat sumažino PVM tarifą gamtinėms dujoms nuo 23 % iki 8 %, panaikino akcizą elektros energijai ir sumažino PVM tarifą elektros energijai nuo 23 % iki 5 %, o PVM tarifą šildymui - nuo 23 % iki 8 %.

https://www.polskieradio.pl/397/7837/Artykul/2883191,В-Польше-до-нуля-снизили-ставку-НДС-на-продукты-питания-и-снизили-НДС-на-топливо


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą