2021-05-01

Oralinio ir analinio sekso įtaka į PGR testų tikslumą

 


Oralinio ir analinio sekso įtaka į COVID-19 PGR testų tikslumą, mano manymu, yra labai aktuali ir mažai ištirta tema. Lietuvos sveikatos ministerija, reikia tikėtis, skirs didesnį dėmesį tokiam opiam klausimui.

Šiuo metu PGR testai imami dviem būdais: iš nosiaryklės ir išangės (kinietiškas būdas). Ekspertų nuomone, kinietiškas būdas pranašesnis, nes jį sunkiau padirbti.



Norintys aplankyti Kiniją šį pavasarį sužinojo, kad atvykstant į šią šalį COVID-19 testas imamas analiniu būdu. 

Vienas iš seniausių Rusijos virusologų Feliksas Eršovas dienraščiui MK pasakė, - Tai, kad virusas gali būti išangėje, yra faktas. Juo labiau kad kinai yra aprašę daugybę žarnyno koronaviruso atmainos atvejų. Tačiau kodėl jie nenori pasitikėti mums labiau įprastais, ne tokiais žeminančiais, bet gana estetiškais bandymų metodais, man yra paslaptis. Galiu tik daryti prielaidą, kad jie bijo "klastočių". Taip, burnos ertmės tepinėlis gali būti klaidingai neigiamas. Prieš procedūrą tereikia ką nors sukramtyti arba nuryti. Tačiau tiesiosios žarnos tepinėlio negalima suklastoti.“


Eksperto nuomone, kinai sukūrė naują diagnostikos metodą, ir ne šiaip sau, jei nosiaryklėje viruso nėra, tai nereiškia, kad juo nesergate. Tai nereiškia, kad jo su savimi nenešiojate. Manoma, kad mėginių iš išangės ėmimas (Kinijos metodas) visiškai užkirs kelią užsikrėtusiems užsieniečiams patekti į jų šalies teritoriją. Jie nesirems jokiais sertifikatais. Jie paims tamponus vietoje.

Grįžkime prie nosiaryklės testų. Yra žinoma, kad atliekant COVID-19 tyrimus reikia vengti kelių klaidų. Kad sumažėtų klaidingo tyrimo rezultato rizika, pacientai neturėtų gerti, rūkyti, valytis dantų ar pūsti nosies prieš vartodami biomedžiagas, o laboratorijose turėtų pasirinkti tinkamą laiką tyrimui atlikti ir laikytis procedūros.

"Jei paimsime tepinėlį iš nosies, nesilaikydami tam tikrų taisyklių: ne giliai įkištas į nosies ertmę, arba, pavyzdžiui, pacientas pučia nosį ar prieš tai nosį plauna, tyrimas nebus informatyvus", - sakė RBC gydytoja, klinikos "Jūsų gydytojas" vyriausioji gydytoja Tatjana Romanenko.

Gydytojos teigimu, tas pats pasakytina ir apie ryklės tepinėlį. Prieš tyrimą pacientas turi nevalgyti ir skalauti burną antiseptiniu tirpalu. Testo rezultatams įtakos turi ir jo atlikimo laikas. Jei asmuo buvo užsikrėtęs neseniai, viruso kiekis gali būti nedidelis, ir testas jo neaptiks. Tuo pačiu metu, jei žmogus serga šia liga jau ilgą laiką, jis gali neturėti viruso ryklėje ar nosies ertmėje, nes liga vystosi apatiniuose kvėpavimo takuose, pridūrė gydytojas.




Paciento veiksmai taip pat gali lemti klaidingai neigiamą testą, RBC sakė PFUR Infekcinių ligų skyriaus vadovė Galina Koževnikova. "Per tris valandas žmogus neturėtų gerti, rūkyti ar valytis dantų. Jei jis tai padarys, nerasite jokių patogenų", - sakė ji.

Pasak jos, klaidingai neigiami testai verčia abejoti esama sergamumo statistika. Ji pažymėjo, kad šiandien naudojami testai yra tarptautiniu mastu sertifikuoti, veiksmingi ir išbandyti remiantis įrodymais pagrįstos medicinos principais. "Pasirodo, trečdaliui gyventojų taikomas neteisingas mėginys? Tada paaiškėja, kad tai yra ir medicinos darbuotojų, atliekančių šiuos tyrimus, klaida", - sakė ji.

Virusologas, Maskvos valstybinio universiteto profesorius, biologijos mokslų daktaras Aleksejus Agranovskis, kalbėdamas su RBC, pridūrė, kad tyrimų rezultatams įtakos gali turėti ir pačių mėginių paruošimo kokybė. Pasak jo, tikimybė, kad 30 proc. testų rezultatai bus klaidingai neigiami, yra "baisiai didelė".

Atsižvelgiant į PGR testų jautrumą, galima manyti, kad oralinis ir analinis seksas gali įtakoti COVID-19 tyrimus. Ypač, jeigu po lytinio akto yra naudojamos dezinfekavimo ar kvapniosios medžiagos.

Aš tikuosi, kad mano iškelta problema susidomės visi suinteresuoti asmenys, kurių ratas pastaruoju metu sparčiai plečiasi. 

P.S. Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, ginantis tik LGBT teises, ir jo bendraminčiai turėtų ypač rimtai pažvelgti į šią problemą. 


Anthony Kwan / Getty Images ir AP nuotraukos

Nuorodos:
 

https://www.rbc.ru/society/23/11/2020/5fa9151f9a7947c6a37f8107



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą