2021-05-07

Korupcijos skandalas Briuselyje: įtariama, kad vakcinų gamintojai papirkinėjo komisarę Stellą Kyriakides

 



Gegužės 5 d. vengrų portale Magyar Nemzet buvo paskelbtas informacinės agentūros V4NA pranešimas apie papirkinėjimo skandalą Europos Komisijoje. Korupcija kaltinama Stella Kyriakides, EK komisarė iš Kipro, atsakinga už sveikatos apsaugą.

Pagrindas įtarti komisarę korupcija buvo ES nenaudingi kontraktai dėl vakcinų pirkimo su farmacijos kompanijomis ir keturi milijonai eurų, atsiradę komisarės sąskaitoje.

V4NA pranešime pažymima, kad praėjusią savaitę Kipro teismas pranešė, kad komisarė Kyriakides turi su vyru bendrą banko sąskaitą Kipro kooperaciniame banke, o joje 4 milijonus eurų. Kipro spauda pranešė, kad komisarė negali paaiškinti šios pinigų sumos kilmės. Tai vadinama pasyvia korupcija.



V4NA nusiuntė laišką komisarei dėl šių įtarimų korupcija.

Nurodoma, kad politikė ne pirmą kartą įsivelia į skandalus sveikatos apsaugos srityje. Prieš metus, prisidengiant banku ji dalyvavo privatizuojant visas onkologijos gydymo įstaigas Kipre ir tai sukėlė gydymo kainas.

Graikų spauda pažymi, kad tai yra vienas iš stambiausių korupcijos skandalų ES, tačiau gali likti nepastebėtu, nes istorija tokia nepatogi, kad didesnė dalis europinių MIP, kurios pozicionuoja save, kaip nepriklausomos, apsimes, kad nieko neįvyko.

Buvusi Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) pirmininkė, o dabar už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stella Kyriakides, ES vardu pasirašiusi sutartis su vakcinų nuo koronaviruso gamintojais, atrodo, yra įsivėlusi į milžiniško masto korupcijos skandalą. Žurnalistai mano, kad ją papirko vakcinų gamintojai.

Bendroje ES sveikatos apsaugos komisarės ir jos vyro sąskaitoje netikėtai atsidūrė 4 mln. eurų. Kipro spauda jau tiesiogine prasme kalba apie pasyvų kyšininkavimą.

Pinigai į Komisijos nario šeimos sąskaitą pateko per valstybinį Kipro kooperatinį banką. Siekiant išvengti skandalo, pervedimą bandyta užmaskuoti kaip paskolą.

Tai toli gražu neįtikėtina, nes ES sveikatos apsaugos komisaras neturi užstato, kad galėtų suteikti tokią paskolą. Kaip jau nustatyta Kipro audito rūmų ataskaitoje, Stella Kyriakides negalės sumokėti šios didžiulės sumos iš savo atlyginimo ar kitų šaltinių, todėl atrodo gana akivaizdu, kad tai yra fiktyvi paskola, taigi tai yra korupcijos dangstymas.

Stella Kyriakides visomis išgalėmis stengiasi pasiteisinti po šio fakto atskleidimo. Ji bando apsimesti, kad šie pinigai nesusiję su vakcinų sandoriais ES, ir nukreipti dėmesį nuo fakto, kad tai gali būti kyšiai, kuriuos vakcinų bendrovės moka už sutartis palankiomis sąlygomis, kad jas atidėtų arba leistų riboti tiekimą. Tuo tarpu atsargesni Kipro laikraščiai toliau rašo apie pasyvų kyšininkavimą.

Šeimos, kuri susikrovė turtus iš vėžiu sergančių pacientų, vardas tapo žinomu visoje šalyje. Kai situacija tapo netoleruotina, byla buvo perduota Kipro parlamentui. Visi deputatai, išskyrus vieną, balsavo už tai, kad vėžio gydymas būtų nacionalizuotas ir sumažintos gydymo kainos.



Komisijos narė Stella Kyriakides ataskaitoje figūruoja keturiuose sandoriuose, kuriuose dalyvauja jos vyras. Bendra sandorių vertė - apie 4 mln. eurų. Remiantis Audito Rūmų ataskaita, jos vyras Kyriakos Kyriakidis gavo milijono dolerių paskolą iš Kipro kooperatinio banko, neturėdamas reikiamų garantijų.

V4 naujienų agentūra paklausė sveikatos apsaugos komisarės Stellos Kyriakides, ar sąmoningai, ar nesąmoningai buvo sudaryta blogesnė sutartis nei su Didžiąja Britanija. Savo atsakyme Komisija neneigia, kad ES yra sudariusi mažiau palankią sutartį nei Jungtinė Karalystė, taip pat neneigia, kad sutartyje yra kokių nors garantijų ar patikinimų dėl tikslaus pristatymo (kiekio ir laiko).

Beje, Stella Kyriakides anksčiau buvo organizacijos "Europa Donna Cyprus", kuri 2000-2015 m. sprendė krūties vėžio problemą, pirmininkė. "Europa Donna" finansines ataskaitas savo interneto svetainėje skelbia nuo 2006 m. Jame atskleidžiama, kad pastaraisiais metais J. Kyriakides gavo dešimtis tūkstančių eurų dotacijų iš bendrovių "Pfizer", "AstraZeneca" ir "Johnson and Johnson".

Šaltiniai:








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą