2021-05-07

Lukašenka pasiūlė Baidenui surengti pirmalaikius rinkimus

 

Gegužės 7 d. Baltarusijos žinių agentūra BELTA pranešė, kad Baltarusija pasirengusi surengti pirmalaikius prezidento rinkimus, tačiau tik kartu su naujais prezidento rinkimais JAV. Tai šiandien žurnalistams pasakė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Dieną prieš tai Londone vyko Didžiojo septyneto (Didžioji Britanija, Vokietija, Italija, Kanada, Prancūzija, Japonija ir JAV) užsienio reikalų ministrų susitikimas. Atsižvelgdami į susitikimo rezultatus, jie priėmė komunikatą, kuriame minima Baltarusija. G7 užsienio reikalų ministrai visų pirma paragino Baltarusijos valdžios institucijas surengti "naujus laisvus ir sąžiningus rinkimus, kuriuos prižiūrėtų tarptautinė bendruomenė".



"Aš tam pritariu. Aš esu už tai, sakau tai viešai. Aš esu už rinkimus, kurių jie reikalauja. Viską ištversiu, susitaikysiu su tuo, kad esame nepriklausomi, suverenūs. Esu pasiruošęs. Lygiagrečiai su amerikiečiais. Tegul amerikiečiai skelbia pirmalaikius rinkimus, o mes tą pačią dieną paskelbsime rinkimus Baltarusijoje", - sakė Aleksandras Lukašenka.

Jis priminė, kaip rinkimų kampanija vyko JAV: „Žmonės balsavo paštu, į šiukšliadėžes buvo metami biuleteniai su Donaldo Trumpo palaikymo parašais. Šie faktai buvo parodyti pasauliui“.


"Jie nušluostė kojas į veikiantį prezidentą. Jie iki šiol jam šitame "Twitter" neleidžia žodžio pasakyti. Jie tuomet jį užblokavo. Kas tai per prieiga prie žiniasklaidos?" - Prezidentas uždavė retorinį klausimą.

ES šalys priekaištauja Baltarusijos valdžios institucijoms dėl pernelyg didelio jėgos panaudojimo per protestus. Tuo pat metu, pabrėžė Aleksandras Lukašenka, JAV buvo parodyta tiesioginė vieno iš protestuotojų nužudymo vaizdo medžiaga. "Kodėl buvo nušauta moteris? Kiek žmonių žuvo?" - paklausė valstybės vadovas. Jis taip pat priminė praėjusiais metais Mineapolyje įvykusį afroamerikiečio George'o Floydo sulaikymą: policijos pareigūnas užspaudė jam gerklę, sutraiškė slankstelius ir uždusino. "Mes visi tai matėme", - pridūrė prezidentas.



"Ir aš nenoriu pasakyti, kad policijos pareigūnai Amerikoje elgėsi neteisingai saugodami Parlamentą, Amerikos demokratijos šventovę. Tad kodėl mes elgėmės neteisingai gindami savo šalį? Ir jie siūlo mums pirmalaikius rinkimus. Pasikartosiu: aš - už. Kartu su amerikiečiais: jie padarė daugiau blogo. Ir mes iki šiol vis dar laukiame Europos Sąjungos nuomonės apie tai, kas įvyko Amerikoje. Tad kodėl europiečiai, tokie demokratai, tyli? Todėl kad jų pačių nešvarios rankos: "Pas mus – kita“, - sakė Aleksandras Lukašenka.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas taip pasakė: "Mes turime kažką kita, mes turime demokratiją." Jis palygino savo šalies teisėsaugos pareigūnų veiksmus malšinant protestus su įvykiais Baltarusijoje. "Įsivaizduojate, tokiame lygyje“, - pridūrė Baltarusijos vadovas.

"Todėl mes surengsime rinkimus. Jie Amerikoje niekada nebus perrinkti. Bet mes rengsime - bet kurią dieną, kai tik jie paskelbs pirmalaikius rinkimus. Kad būtų sąžininga", - pabrėžė Prezidentas. - Aš be pastangų negaliu įsivaizduoti, kad mes balsuotume paštu. Į mus ne tik kojas nusišluostytų, mus tiesiog supjaustytų ir suplėšytų. O pas juos tai galima. Tai ne dvigubi standartai, tai karas – kad pasmaugti, nužudyti ir kad mes niekada nepakeltume galvos. Nes mes jiems nepaklūsome, nepasidavėme. Ne todėl, kad esame tokie didvyriai, bet todėl, kad tai prieštarauja mūsų interesams: nebenorime vaikščioti po svetimu batu. Aš ir vykdau šią politiką. Aš tai žadėjau ir darysiu.

https://www.belta.by/president/view/lukashenko-rasskazal-na-kakih-uslovijah-gotov-provesti-v-belarusi-dosrochnye-vybory-440485-2021/



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą