2021-05-22

Išskirtas ir identifikuotas naujas koronavirusas, kurį žmogui perduoda šunys


Naujasis šunų koronavirusas buvo nustatytas ištyrus Malaizijoje, Saravake, plaučių uždegimu sirgusį vaiką.

Koronaviruso tema ir toliau lieka aktuali ir kelia susirūpinimą pasaulio mokslo bendruomenei, o naujausias atradimas šiuo klausimu mus perspėja apie šunų ir žmonių ryšio potencialią grėsmę. Naujausias atradimas yra susijęs su naujo tipo virusu, galinčiu pereiti iš šunų žmonėms. Tai atskleidė Djuko universiteto mokslininkai straipsnyje, paskelbtame interneto portale "News medical life sciences".

Cituotame straipsnyje amerikiečių ekspertai teigia, kad naujasis koronavirusas buvo atrastas išsamiai išnagrinėjus 2018 m. Malaizijoje atliktus plaučių uždegimu sergančio vaiko klinikinius tyrimus. Jei šie tyrimai pasitvirtins, tai bus aštuntasis iki šiol žinomas koronavirusas, galintis užkrėsti žmones.



Užsikrėtęs vaikas gyveno Saravako regione Malaizijos rytuose, kur, kaip nurodo Djuko universiteto mokslininkai, yra daug šunų koronavirusų, kurie, akivaizdu, gali užkrėsti žmones. Todėl Saravakas galėtų būti tinkamiausia vieta nustatyti ir ištirti daugybę iki šiol nežinomų žmogui potencialiai pavojingų virusų, nes tai yra ekvatorinė sritis, pasižyminti didele biologine įvairove.

Tame pačiame straipsnyje pabrėžiama, kad naujo viruso, galinčio peršokti iš šunų į žmones, atradimas rodo, kad koronavirusai iš gyvūnų žmonėms perduodami dažniau, nei tikėtasi: "Šie koronavirusai gali lengviau, nei žinojome iki šiol, persiduoti žmonėms. Dauguma ligoninėse atliekamų diagnostinių tyrimų atrenka tik žinomus virusų tipus, todėl iki šiol neturėjome duomenų apie šias naujas formas."

Ohajo valstijos mokslininkai, vadovaujami Anastasijos N. Vlasovos, išaugino virusą iš vieno iš klinikinių pavyzdžių ir, atlikę kruopštų genomo rekonstrukcijos procesą, sugebėjo jį identifikuoti kaip naują šunų koronavirusą.

Nepaisant to, kad skelbiamas atradimas kelia nerimą, JAV mokslininkai ragina vengti paranojos ir panikos, nes daugelis šunų koronavirusų žmonėms nepersiduoda. „Tačiau jei iš tiesų norime sumažinti grėsmę ir užkirsti kelią naujos pandemijos plitimui, turime geriau stebėti žmonių ir gyvūnų susibūrimo vietas ir hospitalizuotus žmones,“ - rašoma straipsnyje.


Straipsnio santraukos vertimas


Rytų Malaizijoje mokslininkai aptiko naują koronavirusą


Tyrėjai aptiko naują koronavirusą, 2018 m. rastą Malaizijoje pas plaučių uždegimu sergantį vaiką, kuris, atrodo, peršoko iš šuns į žmogų.

Jei bus patvirtinta, kad šis naujas į šuns virusą panašus koronavirusas yra sukėlėjas, jis galėtų būti aštuntasis unikalus žinomas koronavirusas, sukeliantis ligas žmonėms. Šis atradimas taip pat leidžia manyti, kad koronavirusai iš gyvūnų žmonėms perduodami dažniau, nei manyta anksčiau.



„Kiek šis virusas paplitęs ir ar jis gali būti veiksmingai perduodamas iš šunų žmonėms arba tarp žmonių, niekas nežino.“

Gregory Gray, medicinos mokslų daktaras, Djuko universiteto medicinos, pasaulio sveikatos ir aplinkos sveikatos profesorius

"Dar svarbiau yra tai, kad šie koronavirusai iš gyvūnų į žmones patenka daug dažniau, nei žinome", - sakė Gray, vadovavęs tyrimui, kuris paskelbtas žurnale "Clinical Infectious Diseases". "Mes jų nepastebime, nes dauguma ligoninių diagnostinių testų fiksuoja tik žinomus žmonių koronavirusus."

Bendradarbiaudamas su vizituojančiu mokslininku, doktorantu Leshan Xiu, Gray priklausė komandai, kuri 2020 m. sukūrė molekulinę diagnostikos priemonę, leidžiančią aptikti daugumą Coronaviridae šeimos koronavirusų, kuriems priklauso ir SARS-CoV-2, sukeliantis COVID-19.
Komanda naudojo šį įrankį 301 archyvuotam plaučių uždegimo atvejui ištirti ir užfiksavo šunų koronavirusų signalus iš aštuonių žmonių, hospitalizuotų dėl plaučių uždegimo Saravake, Rytų Malaizijos valstijoje.

Ohajo valstijos mokslininkai, vadovaujami Anastasijos N. Vlasovos, išaugino virusą iš vieno iš klinikinių pavyzdžių ir, atlikę kruopštų genomo rekonstrukcijos procesą, sugebėjo jį identifikuoti kaip naują šunų koronavirusą.

"Tikriausiai cirkuliuoja daugybė šunų koronavirusų, kurie patenka į žmonių organizmą ir apie kuriuos mes nežinome", - sakė Gray. Pasak jo, Saravakas galėtų būti tinkama vieta jiems aptikti, nes tai ekvatorinė teritorija, pasižyminti didele biologine įvairove. "Daugelis šių virusų yra negyvybingi, jie niekada nepalieka pirmojo žmogaus šeimininko", - sakė Greisas. "Tačiau jei iš tikrųjų norime sumažinti grėsmę, mums reikia geresnės priežiūros ten, kur susikerta žmonės ir gyvūnai, ir tarp žmonių, kurie serga tiek, kad dėl naujų virusų patenka į ligoninę." Greisas sakė, kad tokios diagnostikos priemonės, kokios buvo sukurtos šiam virusui aptikti, gali padėti nustatyti kitus naujus žmonių virusus, kol jie dar nesukėlė pandemijos. "Šie patogenai nesukelia pandemijos per vieną naktį, - sakė Greisas. "Jiems prireikia daug metų, kad prisitaikytų prie žmogaus imuninės sistemos ir sukeltų infekciją, o vėliau taptų efektyvūs perduodami virusus iš žmogaus žmogui. Turime ieškoti šių patogenų ir anksti juos aptikti."

Šaltinis:



Duke University

Journal reference:

Vlasova, A. N., et al. (2021) Novel Canine Coronavirus Isolated from a Hospitalized Pneumonia Patient, East Malaysia. Clinical Infectious Diseases. doi.org/10.1093/cid/ciab456.

https://www.news-medical.net/news/20210521/Researchers-discover-new-coronavirus-in-East-Malaysia.aspx

Straipsnio santraukos vertimui panaudotas www.DeepL.com/Translator (free version)





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą